Vuurwerkregels

 

Het einde van het jaar nadert weer. Een gave, leuke en gezellige tijd, waarbij het afsteken van vuurwerk natuurlijk niet mag ontbreken. Maar wat zijn nou eigenlijk de regels rondom het kopen en afsteken van vuurwerk?


Vuurwerk kopen


Vuurwerk bestellen en verkopen mag het hele jaar door. Het gekochte vuurwerk afhalen of meegeven (met uitzondering van kindervuurwerk/ categorie 1 vuurwerk) mag alleen op 29, 30 en 31 december. Tenzij één van deze dagen een zondag is. Dan telt 28 december ook mee als Losse Verkoop en Afhaaldag, zoals we die dagen noemen. Je moet minimaal zestien jaar oud zijn om vuurwerk af te mogen halen.

Vuurwerk mag alleen verkocht worden bij een goedgekeurde vuurwerkwinkel, die beschikt over een verkoopvergunning en die de juiste opslag hanteert. Daarnaast moet het vuurwerk een Nederlandse gebruiksaanwijzing bevatten en mag er niet meer dan 25 kg per persoon worden meegenomen. Vuurwerk van buiten Nederland is vaak illegaal en zorgt jaarlijks voor vele slachtoffers, pas hiervoor op!

 

Kindervuurwerk


Onder kindervuurwerk, ook wel CAT.1 of jeugd vuurwerk genoemd, vallen o.a.: sterretjes, knalerwten, confettibommen, trektouwtjes, kleine fonteinen, bepaalde grondbloemen en bengaals vuur. Op de verpakking van deze artikelen staat duidelijk vermeld dat het om CAT.1 Vuurwerk gaat. Dit mag in tegenstelling tot het andere vuurwerk het hele jaar worden gekocht, meegegeven en afgestoken. Tenminste, zolang je een ander niet tot last bent en dus geen overlast veroorzaakt.

 

Vuurwerk afsteken


Het afsteken van vuurwerk mag alleen op de daarvoor aangewezen tijd. Sinds 2014 zijn de afsteektijden aangescherpt en mag er op 31 december vanaf 18:00 uur ’s avonds tot 1 januari 02:00 uur ’s nachts afgestoken worden. Het afsteken van vuurwerk buiten deze tijd kan worden bestraft met een geldboete. Tevens kan mogelijke schade op je worden verhaald en wordt het vuurwerk in de meeste gevallen in beslag genomen. 

 

Veiligheid


Steek vuurwerk altijd veilig af! Lees de instructies op de verpakking, gebruik een aansteeklont en zet een vuurwerkbril op. Denk daarbij niet alleen aan jezelf maar ook aan eventuele toeschouwers. Zet het vuurwerk vast (cakes) en neem voldoende afstand. Klaar met afsteken? Vergeet dan niet om de vuurwerkresten even op te ruimen.

 

Let dus goed op met het kopen en afsteken van vuurwerk. Zorg er daarnaast voor dat het veilig blijft en dat iedereen kan genieten van een prettige jaarwisseling. Koop jouw vuurwerk bij ons, dan zit je altijd goed!

 

Fijne jaarwisseling,

Douma Ter Veld Vuurwerk